Jongeren kunnen meepraten over opwekken duurzame energie

Normal benzine blauw brand branden 266896

Overal in Nederland wordt gewerkt aan het opstellen van regionale energiestrategieën (RES). De gemeente Aalsmeer maakt deel uit van de energieregio Noord-Holland Zuid (NHZ). Hierin wordt bepaald waar in 2030 grootschalig duurzame energie kan worden opgewekt met zonne- en windenergie. De mening van jongeren mag hierin niet ontbreken. Het gaat om hun toekomst.

De komende maanden wordt daarom in samenwerking met Jong RES en de Participatiecoalitie Noord-Holland een jongerentafel georganiseerd. De resultaten van deze gesprekken worden verwerkt in de RES 1.0.

Waar kunnen in de energieregio Noord-Holland Zuid nog windturbines en zonnepanelen geplaatst worden? Dat is de belangrijkste vraag waar in samenspraak met belanghebbenden, deskundigen, bewoners en tal van maatschappelijke organisaties antwoord op moet worden gegeven in de RES 1.0. Hiervoor worden de komende maanden de zoekgebieden voor zonne- en windenergie uit de concept-RES nader onderzocht. Hierbij worden afwegingen gemaakt tussen onder andere het opwekken van duurzame energie en leefbaarheid, behoud van landschappelijke kwaliteiten, natuur en milieu, en economie en werkgelegenheid. Met de RES-jongerentafel worden jongeren gevraagd om zich hierover uit te spreken en mee te denken over locaties voor zonneweides en windturbines.

De RES NHZ is op zoek naar jongeren tussen de 18 en 24 jaar die in deze regio wonen. Jongeren kunnen zich tot en met 26 november 2020 aanmelden op de website van de energieregio Noord-Holland-Zuid. Het gaat om drie online sessies in december en januari 2020:

• Woensdag 9 december van 19.00 – 21.00 uur
• Woensdag 16 december van 18.30 – 21.30 uur
• Woensdag 6 januari van 18.30 – 21.30 uur

Veel jongeren zijn positief over de opwek van duurzame energie. Dit blijkt uit een recent onderzoek van I&O Research, dat in opdracht van het Nationaal Programma RES is uitgevoerd. Twee derde van de jongeren is positief over windturbines en zonnevelden. Jongeren zijn gemiddeld positiever over windturbines en zon op dak wanneer deze al te zien zijn in hun omgeving. Jongeren willen actief meedenken over de energietransitie. Maar dan wel via sociale media, enquête, email, brief of school.

De doelstelling uit het nationaal Klimaatakkoord is dat de 30 energieregio’s van Nederland in 2030 samen 35 TWh aan duurzame energie opwekken om zo de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 te halveren. De RES 1.0 moet 1 juli 2021 ingeleverd worden.

Bezoek de website van energieregio Noord-Holland Zuid voor meer informatie.

Adverteren op Aalsmeer-Actueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Aalsmeer-Actueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Aalsmeer
01:08

17° C

Bewolkt

3.6 km/h

74%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief